Bij vermogensbeheer laat u uw geld beheren en beleggen door een professionele partij. Dat kan uw huisbank zijn en dat lijkt een voor de hand liggende oplossing. U hebt dan al uw financiën onder één dak. Maar er is ook wat te zeggen om te kiezen voor een zelfstandige vermogensbeheerder. Er zijn heel veel aanbieders actief in vermogensbeheer, vaak zijn dat gespecialiseerde partijen, en daarom kan het goed zijn om verder te kijken dan uw huisbank. Een zelfstandige vermogensbeheerder kan onafhankelijk opereren, los van andere financiële partijen.
Voordelen van een zelfstandige vermogensbeheerder
Een voordeel van een zelfstandige vermogensbeheerder, vergeleken met uw huisbank, kan zijn dat hij objectief uw vermogen kan beheren en daarvoor niet gebonden is aan huisfondsen of eigen producten van de bank, maar veel breder kan kijken. Belangrijk is dat een vermogensbeheerder transparant is over eventuele vergoedingen die ontvangen worden van aanbieders van beleggingsfondsen, zodat zijn onafhankelijkheid gegarandeerd blijft. Een ander voordeel kan zijn dat een gespecialiseerde partij kan beleggen volgens een strategie die bij u past. Dat kan bijvoorbeeld waardebeleggen zijn, of juist een partij gespecialiseerd in indexbeleggen. Vergelijk daarom partijen op kosten, rendement en het gevoerde beleggingsbeleid, om de vermogensbeheerder te vinden die het beste bij u past.
Een aantal private banken functioneert ook zelfstandig, maar om in aanmerking te komen voor de private dienstverlening dient men over een flink vermogen te beschikken. Doorgaans start private banking pas vanaf 500.000 euro vrij belegbaar vermogen. Daarnaast biedt een private bank naast vermogensbeheer veel meer diensten aan. Als het u alleen om vermogensbeheer gaat, dan kan het goedkoper en toegankelijker. Er zijn zelfstandige vermogensbeheerders, met name online beheerders, waar het al mogelijk is vanaf veel kleinere bedragen te laten beleggen door professionals.
Is zelfstandig vermogensbeheer wel veilig?
Is beleggen via een zelfstandige kleinere partij eigenlijk wel veilig of zijn de risico’s van een zelfstandige vermogensbeheerder groter dan bij een huisbank? Gelukkig wordt er toezicht gehouden op geregistreerde zelfstandige vermogensbeheerders. Zij moeten over de juiste vergunningen beschikken en staan dan onder toezicht van de AFM, DNB en DSI. Daarnaast is vermogensscheiding verplicht, het vermogen van beleggers en de beleggingen worden gescheiden van het vermogen van de beheerder. Een vermogensbeheerder stalt uw vermogen bij een depotbank en daarvan zijn er zo’n tien actief in Nederland. Maar ook daar is uw vermogen veilig, omdat de beleggingen ook weer gescheiden worden gehouden van de boedel van de depotbank. Zo zijn de beleggingen beschermd bij een eventueel faillissement van de zelfstandige vermogensbeheerder of de depotbank. Controleer daarom altijd of een partij waarmee u in zee wilt gaan, over de juiste vergunningen beschikt.
Er zijn veel zelfstandige partijen actief als vermogensbeheerder. Hieronder een greep uit de lijst van zelfstandige vermogensbeheerders.
Ambassador Vermogensbeheer
Ambassador Vermogensbeheer is in 2018 ontstaan uit een fusie tussen Antaurus en Ambassador Investment. De vermogensbeheerder legt zich toe op waardebeleggen, een strategie die vooral bekendheid heeft gekregen door Warren Buffett. De specialisten van Ambassador beleggen in ondergewaardeerde bedrijven met opwaarts potentieel.
Duisenburgh
Duisenburgh is een kleine twintig jaar actief als zelfstandige financiële dienstverlener voor particulieren, ondernemers en andere vermogenden, zoals topsporters. De adviseurs van Duisenburgh zijn zelf ondernemer, zij begeleiden hun klanten bij hun financiële zaken, maar beleggen blijft de klant bij een bank of vermogensbeheerder en niet bij Duisenburgh zelf.
Persist Wealth Management
Deze zelfstandige vermogensbeheerder beschikt over een Europees paspoort om zaken te doen in alle lidstaten van de Europese Economische Ruimte. Tevens mag Persist beleggers met een Amerikaans paspoort bedienen. Het beleggingsbeleid van Persist is gericht op waardevermeerdering en inkomen en maakt daarvoor gebruik van fondsen van externe gerenommeerde institutionele beheerders. Naast individueel vermogensbeheer denkt Persist ook mee in beleggen in alternatieven.
Stoic
Stoic is een passieve zelfstandige vermogensbeheerder, die gespreid over verschillende beleggingscategorieën, de markt volgt. De beleggingsspecialisten van Stoic zijn van mening dat de markt niet te voorspellen valt. Door de zeer passieve benadering liggen de transactiekosten laag. Stoic biedt naast het vermogensbeheer geen aanvullende diensten aan.
Wealth Management Partners
Wealth Management Is een onafhankelijke partij, die grotendeels in handen is van de medewerkers. Zij beheert het vermogen van een beperkt aantal vermogende cliënten en legt zich toe op het beheersen van de risico’s. De medewerkers van Wealth Management beleggen zelf ook in dezelfde fondsen als hun cliënten en delen dus in het wel en wee van het belegd vermogen.